Parametrikus 3d nyomtatott ékszerek

Előszóban…

Az oldal létrejöttének apropója, hogy a parametric|art egy fős brandje immáron kibővült velem, így itt is olvashattok majd érdekesebbnél érdekesebb 3d nyomtatással kapcsolatos dolgokról. Persze nem csak ez a nagy hír, hanem van még egy, amit hamarosan megosztunk majd veletek. 🙂

Szóval köszöntök mindenkit, hát jöjjön is az első bejegyzés tőlem…

Kétséget kizáróan már a divatban is erősen jelen van a tervezőknél a 3d nyomtatás használata, ami érdekesebbnél érdekesebb formákat eredményez, hiszen maga a tervezés is más irányban mozdul el a megvalósítás egyre nagyobb lehetőségei által. Legyen az cipő, ruha, sportcipő, ékszer, esküvői fejdísz, vagy bármi, nem igazán lehet már korlátokat szabni a tervezésnek a megvalósítás lehetetlensége miatt, hiszen lassan nem is lesz ilyen.

A mai posztban a parametric|art által tervezett és kivitelezett ékszerekről, valamint az egyik személyes kedvenc 3d nyomtatott ékszertervezőről, Jenny Wu-ról, azon belül pedig a LACE nevű generatív ékszer design márkájáról fog szó esni. Bizonyára, aki eddig követte a parametric|art weboldalát vagy a Facebook oldalt, esetleg az Instagram oldalt is, tisztában van azzal mennyire csodálatosak a designjai.

version3_logo

designed and 3dprinted by parametric|art

Szóval róluk fogok áradozni, mert én is imádom a terveiket és őszintén szólva eléggé ösztönöztek arra, hogy mindebbe belekezdjek és részese lehessek Peti révén (amit ezúton is köszönök neki 🙂 ). 3d nyomtatás és tervezés… igazán izgalmas és érdekes dolgokat rejt magában.

Mint ahogy már említettem, nagy kedvencem lett az eredetileg építész /Oyler Wu Collaborative/ (most is építészként és emellett a saját ékszermárkáján dolgozó) Jenny Wu. Ékszerei között találunk, nyakláncokat, fülbevalókat és gyűrűket, melyekről mind elmondható, hogy úgy fonódnak az azt viselőjére, mintha annak egy művészi része, folytatása lenne. Dinamikus, nőies ívek alkotják a formákat, amik tökéletes arányosságot és generatív, a természetből vett ihletést sugároznak. Mindez 3d nyomtatással kivitelezve, hiszen ilyen formákat nagyon nehezen, vagy nem is lehetne semmilyen más módszerrel, eszközzel előállítani. Anyagát tekintve a designjai fémből (először viasznyomtatóval kinyomtatott, majd viaszveszejtéses eljárás után precíziós öntéssel fémből öntik ki), és műanyagból nyomtatódnak, viszont ezeket nem az otthoni felhasználásra szánt FDM 3d nyomtatókkal készítik, hanem professzionális SLS technológiát alkalmazó 3d nyomtatóval, mely nagyobb felbontást és pontosságot tud egészen kicsi és bonyolult modellek esetében is eredményezni. Jenny Wu ékszerei nem kis népszerűségnek örvendenek, hiszen bejárták már az egész világot. Erről tanúskodik, hogy sok neves nemzetközi sajtóban megjelent már cikk róla, többek között a Forbes és a People magazinban is. Ha választanom kéne melyik terve az, amelyik nekem legjobban tetszik, akkor a „Papilio ring” nevű gyűrűjét mondanám.

Olyan légiességet és dinamizmust áraszt magából maga a forma, mint amiből indult – a pillangó szárnyainak mozgásából -, ezt pedig olyan jól tudja érzékeltetni a tervező anélkül, hogy olvastam volna az inspirációjáról, erre asszociáltam rögtön én is. Ami pozitívum még a számomra, hogy a tervező nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a termékeinek egyedi és minőségi csomagolást adjon. Minden egyes designja egy egyedi, az ékszer formáira tervezett, CNC-vel megmunkált fa kockába van rejtve, mely maga is egy csodás darab. Mindenképpen érdemes megnézni mindegyik nyakláncát, gyűrűjét és fülbevalóját, mert nagyon művésziek, inspirálóak és egyediek. Mindezt megtehetitek a honlapján.

Visszatérve a parametric|art ékszereire, 3 részben fogok írni a designjairól. Kategóriák szerint a medálok, karkötők FDM gépekkel nyomtatva és karkötők, amik professzionálisabb nyomtatási technológiát kívánnak. Bizonyára, aki olvasta már az oldalát ismeri mindegyiket, de én most az én szemszögemből próbálom bemutatni azokat.

Először a 3d nyomtatással készült medálokról esne szó. Az otthon is alkalmazható FDM 3d nyomtatókkal is létre lehet hozni egyedi, bonyolult formájú generatív ékszereket. Erre jó példa a “Méhsejtes medál” (amit előszeretettel viselek), nem csak többfejes géppel lehet kivitelezni,

hanem egy kis plusz munkával, egy egyfejes géppel is, mint parametric|art által használt Makerbot Replicator2-es gép, amit a Freedee-től szerezettek be. Alapanyagnak a Filamentum zöld, fekete és aranysárga prémium filamentjeit használta, amit a nyomtatás adott fázisában cserélgetett. (Egy kis titok… így készült a fekete-magenta színű „Purple flow generatív lámpa”

flow3

designed and 3dprinted by parametric|art

is, igaz több mint egy napig nem lehetett elmozdulni a gép mellől, hogy le ne késsen az alapanyag cseréjéről, de megérte a kísérletezés és az eredmény is).

Egyik kedvencem a „Mobius medal”, amit egy matematikai algoritmussal lett lemodellezve, így jött létre az izgalmas folyton önmagába visszatérő forma.

FullSizeRender-5

designed and 3dprinted by parametic|art

Ami érdekes még benne, hogy egy kis utómunkával (csiszolással) olyan felület jött létre, mintha egy SLA gép nyomtatta volna. Itt a bizonyíték arra, hogy nem feltétlen szükséges professzionális nyomtató minden modell előállításához. Magyarországon a Varinex ennek nagy szakértője, ők nagy pontosságú, ipari, ékszer és fogászati minőséget tudnak produkálni a gépeikkel, mindemellett ezeket a gépeket forgalmazzák is.

Másik jó ilyen „szemfényvesztő” példa a „Spiral medal”, ami nekem készített a tervező. Két verziója létezik, mindkettő a végtelenbe csavarodó kecses formát mutat.

11143069_635238019909268_308296691_n

designed and 3dprinted by parametric|art

Az egyik egy tömörebb forma, ami áttörtségből indulva olvad eggyé, egy egységgé, mindezt úgy mintha egy táncoló balerina karjait feje fölött összefonva pörögne. Ennek másik verziója egy áttörtebb formát mutat, ami egyesek szerint tésztára emlékeztet, szerintem viszont egy DNS lánc végtelen eleméből kikapott darabra, ami ugye mindenkinek egyedi jellemzője. Ilyen ez a medál is, egyedi és személyes.

Végül a medálok közül egy olyat mutatnék meg, ami medálként és kisebb verziója fülbevalóként tündökölhet rajtunk.

A forma maga a természetből ihletődött, a korallokból és a vízi világ parametrikus csodás szabályosságából és szabálytalanságából. Mindehhez a Rhinocheros Grasshoper nevű parametrikus kiegészítőjét használta a tervező, ami matematikai képletekkel generálható formákat hoz létre.

A karkötők közül elsőként a „Voronoi cuff” karkötőt mutatnám be, ami nagyon sokféle színben készült el.

A karkötő mintázatának kialakítását a sejtcellák formája inspirálta. Véletlenszerű pontok által generált a lyukak kiosztása, ezáltal a kis lyukak egyike sem egyforma alakú és méretű.

Ennek a modellnek készült egy másik verziója is, a „Voronoi cuff v.2”, ami az előzővel megegyező elven formálódott annyi különbséggel, hogy a pontok száma kevesebb, a lyukak mérete pedig jóval nagyobb, így a palástra kivetült mintázat teljesen más képet mutat.

Egy áttörtebb, markánsabb, mégis a kecsességét megtartva olyan karkötő jött létre, ami bármilyen alkalomra, vagy csak a hétköznapokban is jól viselhető darabbá vált.

Ezek a karkötők könnyen nyomtatható és kevés utómunkával készült modellek közé tartoznak, de vannak ettől sokkal bonyolultabb formavilágú és lényegesen több utómunkát igénylő modellek is. Egyik ilyen a „Winter voronoi bracelet”. A tervezés kiindulási pontját az adta, ahogyan a jég az üvegfelületeken jégvirágos mintában áll össze.

Ezt egy alapformából kiindulva a Meshlab nevű programmal generáltam le voronoi térhálósítás segítségével. Ahhoz, hogy még izgalmasabbá tegyem magát a fagyos mintázatot, nem csupán egy, hanem két egymáshoz fonódó réteget hoztam létre, melyek egymástól független mintázatok mutatnak, az élek találkozásánál összefonódva. Ezáltal szinte két karkötőt viselünk egyszerre. Maga a nyomtatási folyamat 2,5 órát vett igénybe, viszont mivel támaszanyaggal együtt kellett nyomtatni a modellt, így a nyomtatóból kivéve még 2-3 órát vett igénybe a support eltávolítása és a felület csiszolása, ami elég aprólékos munka, de mindenképpen megéri a sok munka, hiszen a kész karkötő véleményem szerint szép lett.

A „Voronoi web bracelet” egy olyan karkötő, melynek a pókhálók mintázatából ihletődött a formája. Igazán izgalmas maga a megvalósult mintázat, hiszen tényleg első ránézésre is a pókháló jut eszembe róla. Kis érdekesség még róla, hogy tervezése kiterített állapotban történt, a hengerpalást téglalapjára elhelyezett véletlen pontfelhőből generált voronoi sejtszerkezet lett visszavetítve a hengerre.

A voronoi cellákba rajzolt görbékkel lettek kivágva a lyukak, majd megvastagítva a felület. Itt is támaszanyaggal történt a nyomtatás, ami szintén pár óra csiszolási utómunkát igényelt.

A következőkben olyan karkötőket említek meg, amik ugyan FDM géppel már elkészültek, de véleményem szerint ezeket inkább professzionálisabb, ipari minőségű nyomtatóval lenne érdemes előállítani, hiszen vagy annyira sűrű és szerteágazó mintázatúak, vagy pedig olyan finom vékony részletekből áll maga a karkötő, hogy az bármilyen színű műanyagból is lenne kinyomtatva, nem mutatna olyan jól, mintha acélból vagy esetleg ezüstből, aranyból vagy bronzból lenne. Maga az elegánsabb design is megköveteli a nemesebb anyagot. Arról nem is szólva, hogy egy két lehelet vékony karkötő műanyagból előállítva nem is biztos, hogy kibírná a sokszori viselést. Ahhoz, hogy mindezt megvalósítsuk, nem feltétlenül kell beruháznunk egy sokmilliós gépre, hiszen vannak oldalak, mint például a Shapeways, akik azzal foglalkoznak, hogy ilyen gépekkel kinyomtatják nekünk a megtervezett modellünket (hozzáteszem nem is olyan horribilis áron, mint amire számítottam).

Nézzük hát az első ilyen karkötő a „Voronoi doubleshell barcelet”, kétrétegű voronoi háló alkotta leheletvékony forma, ami egy nagyon nőies, kecses karkötő lett.

Ennek karperec verziója a „Voronoi doubleshell cuff” kicsit keskenyebb kivitelben látható, de az előzőhöz hasonlóan elegáns, voronoi mintázattal generált forma. Mindkét design elérhető a Shapeways oldalon is, sőt akár meg is rendelhető.

Létezik még egy karkötő a kollekció darabjai közül a „Voronoi thick doubleshell bracelet” ami az előzőektől kicsit eltérő, hiszen egy sokkal markánsabb, sűrűbb osztású, nagyobb vastagsággal rendelkező design.

10725127_308756229320270_634071743_n

designed and 3dprinted by parametric|art

Legvégül pedig egy olyan karkötő, ami még csak 3d modellként van készen, de már készülőben az ezüstből előállított darabja. Minderről majd később láthattok és olvashattok bővebben, amint kezeink között tudhatjuk majd a kész karkötőt. Addig is egy kis ízelítő képekben magáról a „Small voronoi cells doubleshell cuff” karkötőről.

Reméljük sokak örömére az ékszereink közül a legtöbb már megtalálható és meg is vásárolható a Meshka shopunkban, a Shapeways oldalunkon, hamarosan pedig egy önálló webshoppal is jelentkezni fogunk. Úgyhogy hajrá, mindenkinek legyen saját parametric | art ékszere!!

Remélem tetszett, hamarosan újabb posttal jelenkezem…

Andi 🙂

1 hozzászólás

Hozzászólás