3D nyomtatott karácsonyfadíszek

Mindjárt Karácsony…nem tetszenek a karácsonyfadíszeid? Nem találsz sehol szép egyedi díszeket? Tervezz és 3D nyomtass magadnak és ismerőseidnek egyedi 3D nyomtatott karácsonyfadíszeket, vagy szerezd be akár Tőlünk is.

Így Karácsony derekán általában mindenki azzal foglalatoskodik, hogy ünnepi hangulatot teremtsen az otthonában és közvetlen környezetében. Nincs is annál jobb, mikor az ember a szeretteivel egy csodás ünnepi hangulatba öltöztetett lakásban töltheti el az ünnepeket. A mai bejegyzésben olyan egyedi díszeket mutatok be, amelyek minden egyes darabja 3D tervezéssel és 3D nyomtatással készült.

DSC_0431

designed and 3d printed by parametric|art

Kétség kívül, gondoljunk bele milyen szép, mikor nem egy áruházláncban beszerzett kommersz, tucat díszeket veszünk (amik nem is biztos, hogy kibírnak egy-két szezonnál többet), hanem akár egy általunk megtervezett és előállított 3D nyomtatott karácsonyfadíszt. Ha arra szánjuk el magunkat, hogy mi tervezzük meg a díszeket, már nagyon sok ötletet találunk különböző blogokon, közösségi site-okon, ahol egy-két esetben egy komplett szoftver áll rendelkezésünkre, hogy megalkothassuk akár a saját paramétereink és ízlésünk által megálmodott hópihét, ami szép dísze lehet a bejárati ajtónknak, ablakunknak és persze a karácsonyfán is csodásan mutatnak.

Ha nem rendelkezünk megfelelő 3D tervező program ismeretével, akkor sincsen gond, hiszen a Thingiverse, Shapeways és sok más 3D nyomtatással foglalkozó oldalon letölthetőek a 3D file-ok (vannak ingyenesek és fizetősek is). A Thingiverse-en nagyon sok helyes 3d nyomtatható modell van fent, a szarvasokon keresztül a karácsonyi feliratokon, díszeken, hópihéken át a mézeskalács kiszúró formáig mindent megtalálhatunk. A Shapeways oldalán pedig a feltöltött 3d modellt akár fémből, ezüstből, bronzból, aranyból vagy műanyagból professzionális minőségben 3D nyomtatott karácsonyfadíszeket rendelhetünk. Ezek ára természetesen a minőséggel arányosan magasabb, mint egy sorozatgyártásban készült karácsonyfadíszé. Ezek gyártása és házhozszállítása, mivel holland székhelyű cégről van szó pár hetet vesz igénybe, szóval érdemes ezzel előre kalkulálni.

Abban az esetben, ha van otthon egy 3D nyomtatónk, vagy ismerősünknek akkor a Thingiverse oldalán találunk egy hópihe-generáló szoftvert, ahol modellezési ismeretek nélkül is tervezhetünk magunknak rengeteg féle mintázatú hópihét. Mi is kipróbáltuk és mivel kb. fél óra egy hópihe kinyomtatása, elég szaporán lehet egy 6-os vagy 12-es szettet előállítani. Nagyon kevés csiszolási utómunka van velük. Igazán szépen mutatnak a karácsonyfán, ablakon és ajtón is.

A következő modellek mindegyike a parametric | art saját tervezésű modellei. Izgalmasabbnál izgalmasabb formavilágúak, egyik sem fog szembejönni velünk egy üzletben sem. Azoknak ajánlom ezeket a designokat, akik tartós, minőségi és egyedi tervezésű 3d nyomtatott karácsonyfadíszre vágynak. A nyomtatás természetesen ezeknél a modelleknél hosszadalmasabb és ahhoz, hogy szép nyomtatási minőséget kapjunk támasztékkal együtt kell az FDM nyomtatón kinyomtatni.

Ezután pedig jöhet egy kis support leszedés és a felület finomra csiszolása. A karácsonyfadíszeket egy már korábbi postban említett Rhinoceros kiegészítőjével, a Grasshopper nevű programmal készültek, ahol sok paramétert megadva generálható egy alapformából maga a végső design. A másik szoftver a Meshlab egy egyszerűbb program, ahol ugyanúgy egy alapformát lehet alakítani különböző áttörtségű és mintázatú modellé. Bármelyik programmal is tervezünk bizonyára szép eredményt fogunk elérni. Viszont ha nem vagyunk még olyan biztosak a 3d modellezési képességeinkben és egyedül annyira nem megy könnyen, akkor csak ajánlani tudom a parametric|art oldalán található 3d nyomtátás és tervezés segédanyagokat a fent említett programokhoz. Ha ennél is tovább szeretnénk menni, akkor pedig érdemes részt venni a Freedee által tartott többnapos 3d tervezés- és nyomtatás workshopon, ahol az ott megmodellezett terveket ki is nyomtatják a nemrég megnyitott 11 db 3D nyomtatóból álló 3D Akadémiaban. Amennyiben ennél is tovább merészkednénk, akkor szintén ajánlani tudom szintén a 3D Akadémiában  Szabó Péter által tartott parametrikus workshopot, ahol akár ilyen szép karácsonyfadíszeket, ékszereket is tervezhetünk később magunknak.

Remélem tetszett a mai bejegyzés is.

Kellemes, 3D nyomtatásban gazdag Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!

Andi 🙂

1 hozzászólás

Hozzászólás