SLS eljárással 3d nyomtatott nikkelezett acél gyűrű

A 2016-os év első bejegyzését olvassátok, amiben egy különleges gyűrűt mutatok be. Hogy miért is olyan különleges? Több szempontból, hiszen egyrészt egy nagyon személyes karácsonyi ajándék megalkotása és egy új 3d nyomtatási technika megismerését hozta számomra.

Nem valótlanság, ha azt állítom, hogy egyedi, személyes karácsonyi ajándékot találni szeretteinknek igen nagy feladat mindenki számára. Én is ezzel a problémával szembesültem december elején. Már mindenkinek sikerült találnom valamilyen kedves kis ajándékot, kivéve a nővéremnek. Sokat nézelődtem üzletekben és különböző honlapokon, amikor egyszer csak beugrott, hogy ha már itt van karnyújtásnyira tőlem egy 3d nyomtató és éppen a számítógép előtt ülök, akkor miért is ne tervezzek neki valamit. Ez a „valami” egy gyűrű lett, mert eddig leginkább karkötőket tervezgettem, a gyűrűt viszont még soha és jó lett volna valami ismeretlen területtel kísérletezni. Másrészt azért is esett erre a választásom, mert legutóbbi beszélgetésünkkor éppen azt ecsetelte nekem, hogy nincs egy olyan gyűrűje, amit szívesen hordana és persze illene az egyéniségéhez. Így hát megvolt az alap ötlet, elkezdtem először kézi skicceket csinálni, amiből az sült ki, hogy ez egy geometrikus, karakteres darab lesz. Akarva akaratlanul minden rajzom egy hajóra emlékeztetett. Ebben közrejátszhatott az, hogy olyan események jutottak közben az eszembe, amiket együtt éltünk át. Konkrétan, hogy tizenévesen együtt, egy hajóban kezdtünk el vitorlázni Cadett, majd Kalóz hajóosztályban. Mennyi jó és néha izgalmasan ijesztő élményünk volt ez alatt. Szerintem mindkettőnk nevében mondhatom, ha a gyűrűre nézünk eszünkbe fognak ezek jutni.

FullSizeRender-55

designed by parametric | art / 3d printed by Shapeways

Nagy vonalakban így zajlott a modellezés:

A rajzokat Rhino-ban folytattam immáron 3d-s modellként. Mindenképpen meg kell említenem, hogy a tervezés első fontos lépése, hogy mivel személyre szabott gyűrű lesz, a karika belső méretének fontos passzolnia a gyűrű későbbi viselőjének ujjára. Itt két méretet kell szem előtt tartani. Az egyik hogy melyik ujjra tervezzük, a másik pedig az, hogy a 2. és 3. ujjperc között (a kis „kopogó bütykön” – így szoktam hívni :)) simán átmenjen a gyűrű. Nálam nem volt lehetőség ennek a méretnek a levételére, hiszen nem egy városban élünk, így emlékezetből, saját ujjam és egy gyűrűm méretéből indultam ki és 1,8 cm átmérőjűre méreteztem azt.

Ezek után a meglévő alap gyűrűre felülnézetből egy három-, és egy négyszögletű üreges belsejű formát modelleztem, ami metszette is egymást. A két formát a gyűrű vastagságához mérten extrudáltam és olvasztottam össze egy modellé, hogy ne különálló egységekként kezelje őket a program. A karika belsejébe viszont még mindig belelógott a gyűrű fejrészének alsó, a végső modell szempontjából felesleges eleme, így a fejrészt és a karikát kijelölve a kettő unióját kimetszettem, majd egyesítettem azokat, ezáltal már most viselhető lett volna a gyűrű. Viszont izgalmasabbá akartam tenni a már most is igen karakteres, hegyesen kinyúló gyűrűt.

Jött az ötlet hát, hogy áttolok rajta egy hasábot, amely a fejrészből kivágja a két forma közös részeit. Ezáltal láttatni engedem a lényeg belső részeit, mindemellett így minden szemszögből nézve igen izgalmas modell jött létre, hiszen érvényesül a belső is a külső karakter mellett. Mindez még mindig nem nyerte el a tetszésemet, így az egész gyűrűt megnyújtottam a középtengely mentén a fejrésznél legjobban szélesítve. Miután a modellt elmentettük stl. fájlként még van egy elengedhetetlen művelet. Ahhoz, hogy biztosan hiba nélkül 3d nyomtatható legyen a modell, le kell ellenőrizni vannak-e benne hibák. Ezt minden esetben a Netfabb ingyenesen elérhető szoftverrel szoktuk leellenőrizni és korrigálni is, ha van benne hiba. Maga a program stl. fájlal dolgozik.  Jelen esetben egy hibát jelzett a leghegyesebb rész végénél, amit pár kattintással orvosoltunk is.

5

designed by parametric | art

Mentés után rögtön rátettem az SD-kártyára a modellt és elindítottam fekete PLA alapanyagból egy Makerbot Replicator 2-es 3d nyomtatón. Maga a nyomtatás körülbelül 1,5 órát vett igénybe, viszont az eredmény nem az volt amit vártam. A forma nagyon tetszett és erre is számítottam, viszont maga az anyag nem volt elég „nemes”.

Az előző napokban kaptam egy e-mailt a Shapeways-től, hogy Fekete Péntek révén náluk egész hétvégén kedvezményes megrendelés van mindenre, ráadásul postaköltség sincsen. (Mivel holland cég így nem 500 Ft lett volna a szállítás). Kapva kaptam hát az alkalmon és mivel a parametric | art Shapeways shop már létezett, így elég volt feltölteni a kész stl. fájlt és kiválasztani milyen alapanyagból szeretném a gyűrűt. Mivel nem FDM alapú nyomtatókkal dolgoznak, hanem SLS (Selective Laser Sintering – Szelektív lézer-szinterezés) technológiájú professzionális minőségű 3d nyomtatókkal, így az alapanyagok között van az arany, ezüst, bronz, kerámia, sokféle színű hőre lágyuló polimer, nikkelezett acél és most már a legújabb hírek szerint alumínium is. (Kis plusz információ röviden, mi is az az SLS eljárás: Egy nagy teljesítményű lézer a mozgó asztalon kis por szemcséket olvaszt össze rétegenként.)

Ezek közül a nikkelezett acél keltette fel az érdeklődésemet, ami szerintem a legjobban illik ehhez a karakteres formához. Izgatottan vártam december 21-ét, amikor is megérkezett a futár a gyűrűvel. Mint kisgyerek a karácsonyfa alatt, úgy bontottam ki a dobozt és örültem a tartalmának mintha én kaptam volna. Bebizonyosodott, hogy egy „súlyosabb”, nemesebb anyag képes mérföldekkel szebb és karakteresebb eredményt elérni, mint ebben az esetben műanyagból kinyomtatott verziója. Maga a felület nagyon meghatározó, a fények, az árnyékok hatásától. Ez persze nem jelenteni azt, hogy minden terv csak akkor lesz jó, ha nemesfémből készül, sőt…

FullSizeRender-60

designed by parametric | art / 3d printed by Shapeways

A végeredmény nagyon tetszett és legszívesebben körbemutogattam volna mindenkinek, de karácsonyi ajándék révén nem tehettem, viszont készítettem róla jó pár fotót, amit itt is láthattok. A következő megmérettetés még izgalmasabb volt, hiszen a fő cél az volt, hogy a Nővéremnek tetsszen a 3d nyomtatott gyűrű.

Karácsony viliája, december 24-e van… Nóri kibontja a kis dobozt és nem hiszi el az egészet, hogy mindez egy saját terv és csak neki csináltam, maga az indíttatást (az együtt vitorlázás), a 3d nyomtatási minőséget és neki is a „de király…, önvédelmi fegyvernek is jó” volt az első reakciója rá. És a méret is jó volt. Azóta, mint mesélte előszeretettel hordja és mutogatja mindenkinek :), variálja a viselését, hiszen tél révén kesztyű alatt semmilyen gyűrűt nem kényelmes viselni, pláne egy ekkorát, így mostanság nyakláncra fűzve hordja medálként. Én azt mondom így is szuperül mutat, nem csak a kézen.

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ha bármilyen alkalom van (szülinap, névnap, karácsony, évforduló… stb.) igyekezzünk olyan ajándékkal kedveskedni a számunkra fontos embereknek, aminek tartalma van és nem egy üres műszaki termék, ruha, vagy bármi. Persze az utóbbiaknak is örülünk, de mennyivel jobb érzés nem csak nekik, hanem nekünk is, hogy őszintén örül egy ajándéknak. Ha magunk nem is tudunk 3d tervezni, 3d nyomtatni, vagy bármilyen más technikával előállítani hasonló kedves, személyes ajándékot, érdemes megkeresni a hozzá értőket és rájuk bízni a megvalósítás feladatát. A jövőben a parametric | art szívesen segít az ilyen jellegű megkeresésekben, legyen az tervezés és 3d nyomtatás, vagy csak 3d nyomtatás. Ha pedig annyira megtetszett a Nora Sail Ring, hogy magatoknak is szeretnétek egyet, megrendelhetitek a Shapewaysen keresztül, vagy ha más méretben szeretnétek e-mailben a parametricart@aol.com -on.

Remélem tetszett a bejegyzés és a következő postot is olvassátok majd…

Andi 🙂

1 hozzászólás

Hozzászólás